UUSPERHE MAHDOLLISUUTENA

Uusperhemuoto ei ole outo, eikä uusi perhemuoto. Se on toimiessaan erinomainen ja moniulotteinen kasvualusta lapsille, aivan kuten ydinperhekin. Se kuitenkin haastaa meidät vanhemmuudessa, aikuisuudessa ja henkilökohtaisessa identiteetissämme. Samalla se mahdollistaa itsemme, historiamme ja uskomustemme uudelleen tarkastelun. Se on kasvualusta, jossa jokainen perheenjäsen voi oppia, löytää ja tulla nähdyksi. Se on perhemuoto, joka vaikuttaa useisiin ihmisiin ja jossa useat ihmiset vaikuttavat perheeseen.
Uusperheen muotoutuminen ei ole kivuton prosessi ja se vie aikaa. Monen uusperheellisen olisikin hyvä olla tietoinen siitä, kuinka monimuotoinen uusperhe on rakenteiltaan. Pelkästään se, että luopuu yhteiskuntamme ihannoimmasta ydin-perheen idyllikuvasta, voi auttaa sopeutumaan uusperheeseen.
Uusperheessä yhdistyy monta ihmisryhmää: ex-perhe, molempien lähtöperheet ja suku. Monimutkaisen rakenteen vuoksi uusperheessä opetellaan pitkään erilaisia vuorovaikutuksen tapoja ja sääntöjä. Uusperheessä asiat ja tunteet tulevat usein helpommin näkyviksi. Siksi se myös mahdollistaa paljon. Uusperheen elämässä on monenlaisia tunteita, monenlaisia vaiheita. Jokainen suhde on yksilöllinen ja väärinymmärysten mahdollisuus suuri. Jokainen perheenjäsen on myös yksilö: hän käy ikävaiheensa yksilöllistä vaihetta, niin lapsena kuin aikuisenakin. Hän käy läpi parisuhteen ja perheen muodostumisen yksilöllistä vaihetta. Hän käy eri vaiheita eri perheenjäsenten kanssa. Hän käy prosessia suhteessa entiseen elämään. Hän on uusperheen vaiheiden keskellä. Myös historia vaikuttaa: Mikä on yksilön elämänvaihe suhteessa lapsuudenperheeseen, vanhempiin, sisaruksiin. Entä työelämään? Uusi perhe, uusi elämäntapa vaikuttaa myös perheenjäsenen lähipiiriin, joissa herää omia ajatuksia, omia näkemyksiä, omia kipuja, ehkä haasteita. Tämä kaikki vaikuttaa myös perheen dynamiikkaan. Ja usein syy huonoon oloon tai haasteisiin etsitään perhemuodosta, joka koetaan osittain yhteiskuntamme ja myyttien avustamana normaalista poikkeavaksi. Uusperheestä saa alustan pohtia kaikkea ja kaikkia. Samalla parisuhde tai uusperhe katsotaan syypääksi kaikille haasteellisille asioille. Vaikka se itseasiassa mahdollistaa itsen ja elämä tutkiskelun asioiden näkyväksi tulemisen kautta.
Usein uusperhe ja siinä olevat suhteet antavat myös alustan lapsille käsitellä vaikeita tunteita: niitä on helpompi kohdistaa vanhempaan, joka ei ole biologinen. Uusperheessä näyttämöllisestään usein myös elämän niitä haasteita, jotka eivät itse asiassa kuulu siihen dynamiikkaan lainkaan, mutta joita on turvallista käsitellä perheen näyttämöllä. Lisäksi jokainen, aikuinen ja lapsi, isovanhempi ja muu läheinen reagoi asioihin omalla tavallaan: toinen vetäytyy, toinen yrittää ratkoa, kolmas syyttää, neljäs kannattelee.
Uusperhe vaatii molemmilta perheen aikuiselta rakentavaa, rohkeaa ja tiedostavaa aikuisuutta. Uusperheen rajoja on tärkeä suojata ja tunnustaa se ensisijaisena perheenä. Tunnustaminen tarkoittaa parisuhteessa sitä, että tärkeät lapsia koskevat tiedot jaetaan kumppanin kanssa eikä esimerkiksi ainoastaan ex-puolison kanssa.Jossain perhekokonaisuuksissa yhteistoiminta biologisten vanhempien kesken toimii erinomaisesti ja on lapselle hyväksi. Mutta on myös perheitä joissa yhteistoimintaan joudutaan vetämään rajat.
Kuka kuuluu perheeseemme? Onko perheemme sisällä pieniä perheitä? Kuka päättää perheeseemme liittyvistä asioista. Kohdellaanko kaikkia tasa-arvoisesti. Kuka minä olen suhteessa lapsiin tai puolisoni lapsiin? Millainen roolini on? Mitä toiveita ja unelmia minulla on? Mitkä asiat ovat haasteellisia? Entä jos en tunnekaan kiintymystä lapsiin? Mitä tehdä, kun lapset kokevat vääryyttä? Saanko ohjeistaa lapsen toista biologista vanhempaa? Saanko arvostella häntä? Miten rahankäyttömme jakautuu? Kuka hoitaa kotityöt? Miksi lapsi ei puhu minulle tai on töykeä? Onko tämä loputonta suota vai mahdollisuuksia? Saanko elämääni, perheeseemme koskaan tasapainon?
Tuttuja kysymyksiä uusperheenä. Rohkealla, rehellisellä ja nöyrällä, koko elämän mittaisella keskustelulla puolison kanssa, jossa toista ei tuomita, vaan ymmärretäään, jossa itseä ei tuomita vaan annetaan anteeksi, voidaan luoda upea tarina, jossa uusperhe on elämänrikkaus kaikille siihen osallistuville läheisille.
Haluatko lukea lisää? Tilaa pieni "Älä itke äitipuoli" -teos osoitteesta taru.meritie@outlook.com tai Ota yhteyttä -lomakkeella. Teoksen hinta on 4,90.
Lisää Artikkeleja:
Kodinhoitaja ja apupoika vai mies ja vaimo?
Äitipuoli ulkopuolisena omassa elämässä